Efter dödsskjutningarna i Örebro har det skett en tydlig ökning av förfrågningar av så kallade PDV-utbildningar, som handlar om hur man ska agera vid pågående dödligt våld. Det kan Oliver Türk, affärsområdeschef och säkerhetskonsult på Umeåföretaget CRD Protection, bekräfta.
– Redan samma kväll fick vi in flera förfrågningar från olika skolor, säger han.
CRD Protection AB är ett svenskt säkerhetsföretag som har sitt huvudkontor i Umeå och som tillverkar produkter inom segmentet avspärrnings- och skyddsutrustning. Företaget har bland annat kunder som försvarsmakter och polismyndigheter – både nationellt och internationellt.
Efter förra veckans skolskjutning i Örebro har det skett en tydlig ökning av förfrågningar av säkerhetsutbildningar som främst handlar om att hur man ska agera vid pågående dödligt våld.
– Vi har jobbat med den här typen av säkerhetsfrågor och utbildningsinsatser ganska länge. Redan 2016 och 2017 började jag utbilda grundskolor och gymnasier, berättar Oliver Türk på Umeåföretaget CRD.
Som säkerhetskonsult har Oliver noga följt omvärldsläget, både det som skett utomlands och även utvecklingen i Sverige där det innan masskjutningen i Örebro i förra veckan endast har skett en skolskjutning tidigare, 1961, men där det i modern tid funnits hot om skolskjutningar.
– Så tyvärr känner jag att det bara har varit en tidsfråga innan något skulle ske, säger Oliver Türk.
Redan samma kväll efter vansinnesdådet på Campus Risbergska i Örebro fick CRD Protection i Umeå flera förfrågningar om säkerhets- och utbildningsinsatser.
– Vi märkte väldigt markant ökad förfrågan av utbildningsinsatser från grundskolor och gymnasiet från hela Sverige. Från vår sida så förstår vi att det blir en sådan här reaktion. Det är sunt och klokt att man börjar fundera i de här banorna genom att förbereda personal och elever och öva på sådant här, men det är viktigt att jobba systematiskt över tid, säger Oliver och fortsätter:
– Det som är svårigheten när man jobbar med det här, visst vi kan utbilda men just den här typen av händelser är det så viktigt att man jobbar systematiskt med övertid. Det är svårt göra en punktinsats som ska leda till att man är redo och mentalt förberedd på att hantera sådant här, det går inte riktigt, säger Oliver Türk.
Vad kan ni erbjuda de skolor som kontaktar er?
– Vi är ett säkerhetsföretag som jobbar med strategiska säkerhetsfrågor. Vi håller inte på med lås och larm, utan vi jobbar med utredningar, mycket med visselblås och att stötta verksamheter som en säkerhetsfunktion där det behövs och så vidare, säger Oliver Türk.
Han berättar att generellt brukar utbildningsinsatserna ske via offentliga upphandlingar. I dag är antalet direktförfrågningar betydligt fler än tidigare.
Vad ser du ska hända framöver?
– Det är ändå tragiskt att sådana här utbildningar ska behövas från första början. Jag vill ju inte vi som företag ska rida på någon våg efter en sådan här tragisk händelse. Jag tror nog i förlängningen att det här kommer bli mer obligatoriskt för skolor och andra offentliga aktörer som samlar stora folkmassor att det blir tydligare krav på att man ska beakta den här typen av hotbilder och att man ska jobba mer proaktivt över tid, säger Oliver Türk.
Läs artikeln i Folkbladet här: Skolor söker hjälp med säkerheten av Umeåföretag