Utbildning

Hot och våld på arbetsplatsen – förebygg och hantera

Utbildningen Hot och Våld på arbetsplatsen – Förebygg och hantera syftar till att ge deltagarna kunskaper och färdigheter för att hantera hot och våld på arbetsplatsen.

Efter avslutad kurs skall deltagarna ha grundläggande kunskaper och färdigheter för att kunna förebygga och hantera hot och våld på arbetsplatsen. Kursen vänder sig i första hand till arbetsgivare och arbetstagare på företag och myndigheter, där kursen anpassas efter gruppens behov. Kursen ges med fördel på arbetsplatsen, då det taktiska innehållet på kursen med fördel innefattar genomgång av möjliga förändringar i arbetsmiljön och hur man med ofta små medel kan öka säkerheten på arbetsplatsen.

Kursen är i sig en form av mental förberedelse för att hantera hot och våld genom att deltagarna i en trygg och kontrollerad miljö ges möjlighet att öva sig i realistiska och relevanta scenarion, men kursen behandlar också mental förberedelse och omhändertagande i samband med hot- och våldssituationer.

Innehåll

  • Grundläggande konflikthanteringskunskaper: Teori och praktik kopplade till grundläggande och väl beprövade konflikthanteringsteorier.
  • Taktik: Grundläggande taktiska kunskaper i syfte att skapa en tryggare arbetsmiljö och goda förutsättningar för att förebygga hot och våld. Om möjligt genomförs också en analys av arbetsmiljön tillsammans med deltagarna, där målet är att hitta förbättringar i den fysiska miljön.
  • Juridik: grundläggande juridik kopplat till hot och våld, exempelvis ansvarsfrihetsgrunder och skydd för den enskilde.
  • Mental förberedelse: Introduktion till mental förberedelse på kort- och lång sikt samt efterarbete i samband med hot och våldssituationer.

Upplägg

Utbildningen genomförs under en heldag, alternativt halvdag, genom en blandning av praktiska och teoretiska inslag. Om möjligt genomförs kursen i beställarens egna lokaler. Vid önskemål finns även möjlighet att addera ett moment med självskydd som inkluderar enkla tekniker för att i händelse av hot och våld kunna försvara sig på ett adekvat sätt.

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs.

Priser

Pris från 1 500 kronor exkl moms per deltagare. Pris och upplägg anpassas utifrån längd på utbildningen och antal deltagare.

Andra har också läst

Köp av visselblåsarfunktion – den kompletta guiden

Köp av visselblåsarfunktion – den kompletta guiden

CRD:s specialister har samlat sina bästa råd i en fullmatad guide om vad ni bör tänka på när ni inför en visselblåsarfunktion som både ska vara effektiv, användarvänlig och anpassad efter den nya lagstiftningen. Fyll i formuläret nedan för att ta del av guiden! Guiden...

Varför ska man göra bakgrundskontroller?

Varför ska man göra bakgrundskontroller?

Frågan i rubriken besvaras enklast genom att titta på vilka risker det finns med att inte göra bakgrundskontroller vid anställningar och nya samarbeten med leverantörer.  De allra flesta medarbetarna är pålitliga och bidrar effektivt till att verksamheten når sina...

Test: Så väljer ni visselblåsarfunktion

Test: Så väljer ni visselblåsarfunktion

Alla vill ha en visselblåsartjänst som är trovärdig, effektiv och uppfyller lagstiftningen, men eftersom det finns många olika alternativ på marknaden finns det mycket att ta ställning till. Gör vårt test för att se vilket alternativ som passar er!  Vissa föredrar en...