Helhetslösningar för
tryggare mediebolag

70 procent av svenska journalister har utsatts för förolämpning under de senaste tre åren, nästan var fjärde har hotats och många känner ett lågt stöd från rättsväsendet, enligt en undersökning från Svenska journalistförbundet. CRD Protection har god erfarenhet av mediebranschen och kan erbjuda förmånliga helhetslösningar som täpper till säkerhetsluckorna och skapar en tryggare organisation.

Tre fördelar med CRD:s helhetslösning

1.

Tydligt.

Grundskydd av hög kvalitet till fast månadskostnad.

2.

Enkelt.

Direktaccess till kontaktperson på CRD och förtur vid hantering av nya ärenden.

3.

Kostnadseffektivt.

Helhetslösningar från 5 990 kronor i månaden som alltid inkluderar säkerhetsgenomgång, säkerhetsledning och omvärldsbevakning med möjlighet till anpassade extratjänster till reducerat pris.

Många mediebolag är väl medvetna om att hot och hat riskerar att leda till självcensur och arbetsmiljöproblem. De stöter dagligen på säkerhetsutmaningar i det operativa arbetet och alla redaktioner som bedriver granskande journalistik behöver verktyg för att kunna fortsätta sitt viktiga arbete med att granska makten och öka allmänhetens kunskaper i komplexa frågor och skeenden.

CRD Protection har lång erfarenhet av att hjälpa mediebolag, vilket har gett mycket goda resultat genom säkrare arbetsplatser och tryggare medarbetare. Läs även: Så har VK Media ökat säkerheten – redaktionschefen berättar

Vårt säkerhetsteam – som har en unik kompetens med bakgrund från mediebranschen, Polismyndigheten, Försvarsmakten och finans- och försäkringssektorn – kan hjälpa till med konkreta lösningar för svenska medier. Exempelvis i form av säkerhetsbedömningar för reportrar inför känsliga publiceringar, personskydd vid folksamlingar eller konfrontationer, dokumentationsstöd (film och fotografering) i svåra miljöer, antagonistbedömningar, utbildningar inom källhantering och fördjupad personresearch, samt granskningar av organisationer, företag och privatpersoner.

Samtidigt vet vi att en tryggare och säkrare tillvaro ofta handlar om mer än en enskild produkt eller tjänst. Därför arbetar vi i nära samarbete med våra kunder för att bygga upp en förståelse för era specifika förutsättningar så att ni får precis det ni behöver – varken mer eller mindre.

Nedan har vi listat några av de mest efterfrågade tjänsterna inom mediebranschen. Dessa kan antingen erbjudas separat eller i en kostnadseffektiv helhetslösning.

1. Säkerhetsgenomgång

Övergripande granskning och rekommendation på konkreta åtgärder.

2. Säkerhetsledning

Tillgång till kundansvarig specialist (säkerhetschef eller motsvarande) för rådgivning och omedelbara åtgärder vid behov.

3. Omvärldsbevakning

Ger en regelbunden struktur för att snabbt få information om avvikelser i exempelvis sociala medier, nätforum och rättsliga ärenden som kan skada företagets skyddsvärda tillgångar (personal, system, egendom mm), så att ni kan ligga steget före och vidta åtgärder. Särskilt viktigt vid känsliga publiceringar och för specialistreportrar som ofta arbetar med granskningar, kriminalbevakning och migrationsfrågor.

4. Visselblåsartjänst

Ju tidigare ni kan fånga upp och agera på signaler om oegentligheter, desto snabbare kan intressekonflikter, bedrägerier och andra oönskade beteenden hanteras som annars riskerar att allvarligt skada företagets ekonomi och varumärke. Den 17 december 2021 infördes en ny lag som gör att företag med fler än 50 anställda måste ha ett system för detta.

5. Medarbetarundersökningar

För att skapa en tryggare vardag för medarbetarna behöver vi kontinuerligt mäta vilka områden som företaget behöver prioritera. Därför gör vi regelbundna undersökningar av arbetsmiljön som kopplas till trygghets- och säkerhetsfrågor.

CRD Protection har allt som behövs för att komma i gång
och självfallet kan vi alltid anpassa lösningen utifrån era specifika behov.

Extratjänster till reducerat pris

Ni får ett bra grundskydd med ovanstående tjänster, men ibland uppstår situationer som kräver ytterligare åtgärder. Det kan exempelvis handla om:

  • Riskbedömningar/personsäkerhet. För enskilda medarbetare eller avdelningar inför känsliga publiceringar och reportageserier.
  • Utbildningar/workshops inom källhantering, konflikthantering och resesäkerhet.
  • Bakgrundskontroller vid rekryteringar för att säkerställa kompetens och minimera risker för intressekonflikter och bristande omdöme.
  • Leverantörskontroller. Allmänhetens förtroende är avgörande för mediebolagets verksamhet. Därför är det viktigt att även kontrollera vilka ni gör affärer med.
  • Dokumentationsstöd vid journalistiskt arbete i svåra miljöer.
  • Fördjupad personresearch och nätverksanalys.
  • Utredningar av intressekonflikter eller extern/intern brottslighet, exempelvis vid visselblåsarärenden.

 

Intresserad av en helhetslösning?

Vad säger våra kunder

Kundcase: VK Media

70 procent av journalisterna har utsatts för förolämpning och nästan var fjärde har hotats under de senaste tre åren, enligt en undersökning från Svenska journalistförbundet. VK Media, som driver flera nyhetsmedier i norra Sverige, ser allvarligt på situationen och arbetar med hjälp av CRD Protection för att öka tryggheten bland medarbetarna. –...

läs mer

Andra har också läst

Köp av visselblåsarfunktion – den kompletta guiden

Köp av visselblåsarfunktion – den kompletta guiden

CRD:s specialister har samlat sina bästa råd i en fullmatad guide om vad ni bör tänka på när ni inför en visselblåsarfunktion som både ska vara effektiv, användarvänlig och anpassad efter den nya lagstiftningen. Fyll i formuläret nedan för att ta del av guiden! Guiden...

Varför ska man göra bakgrundskontroller?

Varför ska man göra bakgrundskontroller?

Frågan i rubriken besvaras enklast genom att titta på vilka risker det finns med att inte göra bakgrundskontroller vid anställningar och nya samarbeten med leverantörer.  De allra flesta medarbetarna är pålitliga och bidrar effektivt till att verksamheten når sina...

Test: Så väljer ni visselblåsarfunktion

Test: Så väljer ni visselblåsarfunktion

Alla vill ha en visselblåsartjänst som är trovärdig, effektiv och uppfyller lagstiftningen, men eftersom det finns många olika alternativ på marknaden finns det mycket att ta ställning till. Gör vårt test för att se vilket alternativ som passar er!  Vissa föredrar en...